Ülemuse jutul

Sündmused

valmistamine 1993
Pilttrükis kirjastus Olioni poolt välja antud kogumikust "Eestlased tööpataljonides 1941-1942". Kogumikus olevad pildid Uurali tööpataljonist nr 17 joonistas autor oma mälestustele tuginedes 1988.-1989. aastatel.
represseerimine 11.1941
Pildil on tuppa kogunenud trobikond tööpataljonides teenivat eestlast, kellele loeb sõnu peale ohvitserivormis mees, ülemus. Pilt annab teada, et külma on 40 kraadi. Joonistuse allosas on selgitav tekst: "Ülemus: Mida mina teiega teen? Olete näljas ja räbalais. Oma maa teid toita ei jõudnud, nüüd palute meilt abi. Süüa napib, tööd leidub. Kõik! Utiililaost saate kasutamiseks mahakantud töörõivad." Ülemus seisab massiivse laua ees, millel on lamp, telefon ja kirjatarbed. Toa seinal ripub suures formaadis Stalini portree Kremli taustal. Laest ripub alla kroonlühter, seinale on kinniatud NSVL kaart ja näha on ka raamaturiiulit.
mobilisatsioon 7.1941
NSVL poolt okupeeritud Eestis toimus 1941. a suvel rahvusvahelise õiguse vastaselt kutsealuste ja üldmobilisatsioon. Juulis toimunud üldmobilisatsiooni käigus viidi Venemaale üle 30 tuhande eesti mehe. Rindeväeosade asemel suunati nad hoopis tööpataljonidesse, kus ligi kolmandik neist haiguste, kurnatuse ja alatoitluse kätte järgneval talveperioodil suri. Leo Leola poolt tehtud pildid peegeldavad meeste elu tööpataljonis Uurali piirkonnas.

Seotud isikud

Kogu: Tartu Linnaajaloo Muuseumid / Tartu Linnamuuseum
Eseme viide: TM _ 2085:6 K 124:6